divendres, de setembre 08, 2006

Malalt de Tor


Per mí és sense cap mena de dubte el llibre de l'any, un thriller Pirenaic dels autèntics, una mossada de realitat, un llibre que demostra que allà on la neu gela també hi bull la sang. El llibre ens presenta de forma objectiva ( si més no, així es pretén) la cronologia d'uns fets reals, carregats de rancúnia, de por, de silenci, d'aillament... i en Carles Porta ho fa com a bon periodista, (a més, de les meues estimades terres de Ponent!), d'una forma planera, senzilla, fins i tot austera al meu entendre. I tot això amb una habilitat gens pretenciosa, que t'atrapa de forma inesperada des de les primeres planes fins al final del llibre ...fins a la segona llegida... i la tercera fins i tot, i t'aboca a visionar un cop i un altre l'excel.lent 30 Minuts que es va fer l'any 97. És, sense cap mena de dubte, d'agrair que en Carles Porta ens hagi fet aquest oferiment tan deliciosament llaminer als amants de la literatura del Pirineu, i ho hagi fet explicant els fets d'aquesta manera tant fascinant i a la vegada exemplar.Que hagi creat una nova pandèmia catalana! LA DELS MALALTS DE TOR ! Nomes ens queda, i crec que ens quedarà, un dubte, Sabrem mai qui va matar Sansa? ... es desfarà l'entramat polític existent al qual l'autor fa referència i no gosa entrar per allò del qual peca quasi sempre el periodista d'investigació, la por ?.
Un "Tor 2" per favor!!! per saber la veritat de tot plegat !!
Per cert, el passat dissabte 26 d'agost de 2.006 vam "puiar " a Tor, bé, més aviat vam baixar a Tor, des del Port de Cabús avall ( al que s'hi arriba per Andorra ). La pista era infernal, sort que portàvem lo 4x4, que si no hem de desistir als primers sots. Vam baixar per la part de la pista que era de Sansa i que porta a les Bordes de Pleià, on viuen els hippies. Quan vam arribar a Tor, OH Sorpresa! hi havia més turistes i curiosos com nosaltres que no pas gent vernàcula. Vam puiar en la idea de veure a Palanca ( li portàvem un puro i tot ) però al final nomès vam poder veure a la Sisqueta i ens vam creuar un parell de vegades amb el Lázaro Moreno, el mosso de Palanca que, tot i que deien que s'havia enfadat en l'amo, encara corre per allà amb una cara de mala llet que espanta!!!Per cert, el títol del llibre s'ha d'actualitzar, doncs sembla ser que a dia d'avui ja són 13 cases i 5 morts!A veure si algú s'apunta a fer una excursió a Tor i fotem una partida de botifarra en Lo Palanca i unes copetes de ratassía !!!
Per cert, una salutació a d'altres Malalts de Tor ( tot i que potser no tant com jo! ) Lo Carles Velasco, un camarada com pocs n'hi haurà, lo seu germà, Daniel Velasco, Lo Marc Solé ( gràcies a ell i el seu 4x4 vam poder baixar a Tor) L'Esteve Vilarrubla d'Alàs a l'Urgell, i molts més que han hagut de suportar batalletes sobre Tor... i més que n'aguantaràn pobres!! ( Joer! sembla que estigui fent els agraiments com si jo hagués escrit el libre!! )
Miquel d'Espés 7 de setembre de 2006

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Simplement corroborar l'abducció cerebral que proporciona la manera de presentar aquest llibre amb l'esperança, no tan sols de descobrir qui matà Sansa, sinó de desfer l'entramat polític, que és el que caldria.

set sota zero ha dit...

La meva teoria és la següent: A en Sansa el va matar la Sisqueta fotent-li matarrates a la ratassía.Aquí hi ha lio de faldilles i en Sansa va ficar la cigala al forat equivocat. En Palanca és un home sant i temerós de Déu, incapaç de matar una mosca. Un exemple per a tots nosaltres.
De tota manera sembla que l'Acebes segueix sospitant d'ETA.

Anònim ha dit...

I quins són els altres dos morts???

Bloc MMT ha dit...

Bones tardes, seguidors del misteri de Tor.
Ha plogut molt des d'aquests comentaris i de l'entrada al bloc, però el misteri de la Muntanya de Tor continua viu, i per això s'ha obert un bloc especialitzat i dedicat exclusivament a aquest cas. Podeu entrar a http://www.lamaledicciodelamuntanyadetor.cat

Salut i fins aviat! Us hi esperem!

El Minaire.-